Cartea cu retete.Retete culinare. Mancaruri traditionale

Sfaturi utile

Albusurile se bat spuma mai repede si se mentin consistente daca inainte de a se pune zaharul se adauga putin rom (o lingura la trei albusuri), apoi se adauga zaharul. (Alcoolul il topeste mai repede.)

Blaturile de prajituri cresc foarte bine in cuptor, daca la preparare se adauga amoniac nestins.

Nucile verzi se decojesc de la sine daca sunt tinute cateva zile intr-o punga de plastic legata la gura.
 
Pentru a absorbi grasimea in exces din supa, pune in timp ce fierbe supa deasupra o foaie de salata verde si scoate-o dupa ce s-a inmuiat. Daca nu a absorbit suficienta grasime, repeta procedura. Daca vrei sa scoti grasimea in exces direct din farfurie, pune 2 cuburi de gheata si toat grasimea se va coagula in jurul lor. Scoate-le si incalzeste supa din nou daca este nevoie.
 
Mirosul de varza sau conopida nu se va mai raspindi in intreaga casa daca in vasul in care fierbe puneti o bucata de piine, intr-un saculet de tifon.
 
Pestele prajit va fi foarte gustos daca inainte de a-l da prin faina si a-l praji il tinem 5-10 minute in lapte.
 
La fripturifoloseste vin alb demisec la carnea alba si vin rosu sec la carnea rosie; le va da un plus de gust.
 
Friptura de vaca capata un gust picant, daca, inainte cu cateva ore de a o prepara, se unge carnea cu mustar. Apoi se frige inabusit.

Snitelele pane si snitelele natur sunt mai fragede daca, inainte cu 1-2 ore de a le praji, se ung cu otet amestecat cu ulei.
 
Ficatul devine foarte gustos daca inainte de a fi prajit se tine 2-3 ore in lapte. Ficatul nu se sareaza inainte de a-l praji, altfel se intareste.
 
Maioneza devine mai spumoasa daca atunci cand este gata o combinati cu o lingura de apa rece.
 
Daca puneti in piureul de cartofi 2 linguri de smantana si 1 albus batut spuma. Gustul va fi deosebit, iar piureul va fi mai pufos.
 
In toate sosurile din rosii sau pasta de rosii se pune o lingurita de zahar pentru a avea un gust bun.
 
O bucata de carne pentru fripturi, care nu se pregateste imediat, se unge cu putin ulei crud pentru a ramane proaspata.
 
Compotul din mere va avea un gust rafinat daca adaugati in sirop si scortisoara.
 
Budincile, musacaua, pilaful de orez se incalzesc intotdeauna in baie de aburi.

Daca vrei sa pastrezi sarea uscata chiar si in conditii de umiditate, pune in solnita sau in cutie/borcan cateva boabe de orez.
 
Daca doriti supa sau ciorba de pasare cat mai gustoasa fierbeti intotdeauna puiul pe de-a intregul ca sa extrageti cat mai mult din aromele sale.
 
Usturoiul poate fi pastrat la frigider, gata maruntit, daca se acopera cu ulei de masline intr-un borcan adecvat.
 
Cotletele nu se mai usuca la prajit, daca inainte de a le condimenta, se pun scurta vreme in apa cu otet.
 
Varza acra dobandeste o aroma deosebita, daca la gatit se fierbe cu suc de mere sau citronada.
 
Pentru dulceata se aleg fructele bine coapte, nelovite si proaspete.
 
Orezul va fi mai alb daca veti adauga cateva picaturi de suc de lamaie in momentul prepararii.
 
Daca aveti umezeala in dulapul din bucatarie, puneti in el un bulgare mic de var nestins.
 
Pentru   a-şi   păstra toate vitaminele sale, salata   verde   nu   trebuie tăiată, ci  ruptă, metalul anulând calitatea vitaminelor.
 
Afumaturile care trebuie desarate (slanina, costita) se pun intr-o cratita cu apa rece, la foc mic. Sarea se elimina, iar carnea ramane moale.
 
Sticlele si borcanele nu se vor crapa atunci cand turnati in ele lichide fierbinti, daca asezati sub ele lame de cutit.
 
Bulionul ramas in cutie se pastreaza mai bine daca este transferat intr-un pahar si acoperit cu un strat subtire de ulei.
 
 

 


Viziteaza si
www.piatapenet.ro - www.parintispeciali.ro